Doğal Afetler Yardımı
Kapsam ve Esasları
Üyelik şartlarını gerçekleştiren üyeler ile bu yardıma hak kazanan üyelerin vefatı halinde ise hak sahibi kanuni mirasçılarını kapsar.
Doğal Afet olarak;
- Yer sarsıntısı, sel/su baskını, yer kayması, kaya veya yıldırım düşmesi, çığ, yangın, fırtına gibi büyük doğa olayları yanı sıra,
- Kara ve Hava Taşıtları Çarpması, Dahili Su basması, Duman, Kar Ağırlığı, Grev, Lokavt, Kargaşa-Halk Hareketleri, Kötü Niyetli Hareketler, Terör vb. olaylar ile bu hareketler sonucunda ortaya çıkan İnfilak olayları gibi herhangi kasta ve/veya ağır ihmale dayanmayan sair beklenmedik olaylar “Afet” sayılır.
Yukarıda sayılanlar dışında kalan bir başka olaylar/afetler nedeniyle vakfa müracaat edilmesi halinde olayın afet sayılıp sayılmayacağı, münferit olayın vuku buluş şekline ve teamüllere göre Vakıf Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.
Afet Yardımları, üyenin maliki olduğu ve/veya kiracı olarak ikamet ettiği evin kat mülkiyeti kanunu kapsamında ortak yer vasfında sayılmayan bölümlerinin ve/veya ev eşyalarının afet sebebiyle zarara uğraması halinde ödenecektir.
Ev ya da ev eşyası kavramına dahil olmayan yazlık, depo, otomobil, tekne vb. yerlerde veya bu yerlerde ve kiralık evlerde kurulu bulunan panjur, cam, çatı, asansör, parke, mutfak tezgahı ve dolapları ile Kat Mülkiyeti Kanununa tabi meskenlerde, müşterek mülkiyet kapsamında sayılacak ortak yerlerde yada ortak eşyalarda afet nedeniyle meydana gelecek hasarlar için üyeye herhangi bir yardım ödenmez.
Afet Yardımına konu olan evden maksat, üyenin bizzat kendisinin veya eş ve çocuklarıyla ya da akrabalarıyla veya diğer vakıf üyeleriyle birlikte sürekli olarak oturmakta olduğu ev olup, bu evde bulunan eşyalar ise ev eşyası tanımına girerler.
Ayrıca; Afet nedeniyle zarar gördüğü ileri sürülen evin türü, niteliği ile evin bölümlerinden veya ev eşyaları arasından hangilerinin afet yardımı ödemesi kapsamına gireceğinin nihai takdir ve değerlendirmesi vakıf yönetim kuruluna aittir.
Doğal afetlerden zarar gören Vakıf üyesinin, Vakıf üyesi olan eşi, ana, baba veya kardeşleri ile birlikte aynı meskende müştereken oturması halinde bu yardım, üyelerden sadece bir tanesine yapılır.
Müştereken oturulan ve/veya kullanılan ev veya ev eşyaları arasından vakıf üyesine ait olmayan ev veya ev eşyaları için Doğal Afet yardımı yapılmaz.
Bir yıl içerisinde aynı türde birden fazla afet olayı meydana gelmesi halinde üyeye, yılda en fazla bir defa Afet Yardımı yapılır. Ancak yıl içerisinde (aynı türde olmaması koşuluyla) farklı türde oluşacak yeni bir afete maruz kalan üyelere, maruz kaldıkları her farklı türdeki afet nedeniyle Afet Yardımı ödenir.
Yardım Miktarı
Doğal Afet nedeniyle zarara uğrayan üyeye veya hak sahiplerine yapılacak yardımın azami miktarı, Yönetim Kurulu tarafından her yıl Nisan ayında belirlenerek, Mayıs ayından itibaren geçerli olmak üzere, uygulamaya konulur ve ayrıca vakfın resmi internet sayfasında da ilan edilir.
Başvuru
Doğal afet sebebiyle ödeme yapılabilmesi için
- Zarara uğrayan üyenin bizzat kendisinin
- Üyenin ölümü halinde ise hak sahiplerinin, vakfa ve/veya Bölge Temsilciliklerine ''yazılı olarak başvurması" ve ayrıca başvurularına,
- Gerçek hasarın nev'i ve miktarı ile ev veya eşyanın bizzat maliki olduğunu gösterir ''tespit tutanağını'' başvuru dilekçesine eklemesi gerekir.
Ancak
Genel hayatı etkileyecek şekilde meydana gelen büyük ve yaygın doğal afetlerde üyelerin ev veya ev eşyalarının zarar gördüğü açıkça anlaşıldığı taktirde afet bölgesindeki üyelere, başvuruda bulunmaları ve/veya tespit tutanakları ile sair belgeleri vakfa ulaştırmaları dahi beklenilmeksizin, işbu yönetmeliğin diğer maddelerinde yazılı esaslar dahilinde ve Yönetim Kurulu kararıyla derhal doğal afet yardımı yapılabilir.